Többen kérdezték, hogy mi különbözteti meg a Tenyésztőt a szaporítótól. Nekik ajánljuk az alábbi kis szösszenetet.

 

 

"Ki is az a Tenyésztő?

A Tenyésztő nagy ‘T’-vel, olyan ember, aki szomjazik a tudásra, de minél többet tud, annál határozatlanabbnak érzi magát. Valaki, aki nap, mint nap megharcol a lelkiismeretével és az elkötelezettségével. A Tenyésztő, aki feláldozza a személyes érdekeit, a pénzügyi helyzetét, idejét, barátait; lemond a luxus bútorokról, a süppedős bársony szőnyegről, és arról az álmáról, hogy a szabadságát idén egy hatalmas óceánjáró fedélzetén fogja eltölteni. Ehelyett úgy szervezi az éves szabadságait, hogy a fontosabb kiállításokon részt tudjon venni.

Tovább...

A Tenyésztő elfelejt lefeküdni aludni, ha éppen a következő alom kombinációján töri a fejét. Hetekig virraszt ha szül a nősténye, és a kölykök megszületése után is minden egyes sóhajra, nyüszítésre, mozgásra azonnal ott terem.

A Tenyésztő visszautasítja a vacsora meghívásokat, és nem vesz részt az esti családi mozi nézésen, mert vemhes nőstényét nem hagyja otthon, vagy mert pontban 8-kor etetni kell a kicsiket. Nem törődik azzal, hogy az újszülött tiszta váladék, ha az elkezd zihálni, akkor gondolkodás nélkül szájból-szájba lélegezteti, a szó szoros értelmében életet lehelve abba a pöttömnyi, segítségre szoruló apróságba, aki talán élete álmát váltja valóra.

A Tenyésztő öle az egy csodálatos hely, ahol büszke és nemes későbbi championok szunnyadoztak egykor.

A Tenyésztő keze erős és határozott, de elég gyengéd és érzékeny ahhoz, a kölyök orr legkisebb bökését is megérezze.

A Tenyésztő háta és lába általában ízületes a sok hajlongástól, rogyadozástól, térdeléstől a kölykök mellett, de még elég erős ahhoz, hogy a kiállításon fel tudja vezetni a következő reménységet.

A Tenyésztő egyszerre képes felmosni miközben egy seregnyi kölyköt tart távol. És mindig szívesen segít az ’Első bálozóknak’.

A Tenyésztő füle egy nagyon érdekes szerv, miközben órákat hallgatja a telefon túl oldalán lévő újdonsült kölyök tulaj meséit, megtéveszthetetlenül kiszúrja, ha bármelyik kis kölyök egy ici-pici hangot is ad.

A Tenyésztő szemei homályosan látnak a végeláthatatlan törzskönyv tanulmányozásoktól, és néha bizony vak ahhoz, hogy a saját kutyája hibáját meglássa, de nagyon is jól látja az ellenfél gyengeségeit, és sohase fáradt annyira, hogy ne kutassa szüntelenül a fajta egy tökéletes példányát.

A Tenyésztő memóriája teljesen reménytelen, ha arcokra vagy nevekre kell emlékezni, ám számítógépet megszégyenítő gyorsasággal képes törzskönyvi adatokat ontani. Annyira tele van adatokkal, hogy néha kimegy a biztosíték, de még ilyenkor is simán felsorolja több ezer kutyának a jellemzőit, emlékszik a jó csontozatúakra, a szép fejűekre, de a feledés homályába merülnek a be nem vált ’nagy ígéretek’.

A Tenyésztő szíve sokszor megszakad, de a reményből mindig újra erőre kap… és mindig a megfelelő helyen van. Oh, igen. Vannak tenyésztők, és aztán vannak TENYÉSZTŐK !!!

Köszönet a szerzőnek"

 

 

A tenyésztés - ahogy mi látjuk

Egy tenyésztő felelőséggel tartozik az általa tenyésztett fajta standardjának és minőségének megőrzéséért. A tenyésztés egy igen összetett és felelősségteljes dolog, melybe beletartozik a szelekció is. Ez azt jelenti, hogy csak a legjobbnak ítélt cicákkal tenyésztünk tovább, így erősítve az előnyös és kívánatos tulajdonságokat, megtartva a standard elvárásait. Sokan mindenféle ismeretek nélkül esnek neki a "tenyésztésnek", és szaporítják a brit fajta szégyeneit.

Tovább...

Sajnos néha előfordul, hogy egy-egy cica nem váltja be a hozzá fűzött reményeket , ez lehet akár sorozatos nehéz ellés, császármetszés, genetikai-, viselkedési-, örökítési és sok egyéb probléma, így ivartalanítás után kikerül a tenyésztésből. Ugyanez érvényes egy bizonyos kort elérő cicákra is -elsősorban a nőstényekre gondolunk- akik 5-6 éves korukban egészségük megőrzésének érdekében, szintén ivartalanításra kerülnek. Fontos,hogy a tenyésztő ezt időben észrevegye, és ne tenyésszen tovább ilyen cicával.

Bármennyire is szereti a tenyésztő a cicáit, nem lehet a végtelenségig felhalmozni őket. Ilyenkor a legjobb megoldás ivartalanítás után új családot keresni és biztosítani a gondtalan "nyugdíjas" éveket. Ez biztos szokatlan annak a szemében, aki nincs benne a tenyésztés világában, de aki érti a tenyésztés lényegét, az ezt is megérti. Ettől még a tenyésztő nem szereti kevésbé a cicáit, és nem azt jelenti, hogy mindegyikük feltétlenül új családba kerül, hiszen biztos vannak olyanok,akik különleges szerepet töltenek be, és életük végéig ott maradnak.

Ez különbözteti meg a tenyésztőt a szaporítótól, akinek mindegy milyen, csak szüljön, és eladhassa a kölyköket némi haszon reményében.

Tenyészetünkből esetlegesen kikerülő, örökbefogadható cicákat az eladó menüpontban találhatják.

 

 

Miért félnek tőlük? Fekete, fekete pettyes, teknőc tarka, füst, bi- és tri color stb...  Előítéletek a színekkel szemben.

 

Miért nem kedvelik e ritka színű cicákat hazánkban? Amikor szinte minden neves külföldi tenyészetben megtalálhatóak ezek a színek.

Tapasztalataink szerint sokaknak az számít, hogy kék vagy whiskas legyen, mert azon látszik, hogy sok pénzt adtak érte. Sajnos a brit rövidszőrűt a whiskas reklámmal azonosítják, így nem is tudják, hogy ezernyi más színben létezik.

Tovább...

Házimacska? "Ezt a fajtát a brit házimacskából tenyésztették ki"

Ha valaki meglát egy fekete pettyes vagy teknőc tarka cicát, azt mondja rá: "Nem tetszik a színe, mert olyan mint a házimacska"

Ha ismerné a brit rövid szőrű fajtát legalább egy kicsit, akkor látná a különbséget.

 

   

 

 

 

Ők "házi" macskák

 

 Ők nem "házi" macskák

 

Látszik a különbség?

Szomorú, hogy egyesek a szín alapján ítélik meg a cica szerethetőségét és értékét, pedig éppen ezek azok a színek, amik igazi ritkaságnak számítanak. A fekete-pettyes már kezd ismertté válni,-a kiállításokon már látni szebbnél szebb pettyes almokat-de még mindig igazi kuriózumnak számít egy szép fekete vagy teknőc tarka cica, a füst színűekről nem is beszélve.

 

Mi is az a füst szín?

Füst macskáknál a szőrszálak töve halovány, míg a szőrvégek erőteljesen pigmentáltak. A szőr felülete egyszínűnek látszik, de szétnyitva azonban előbukkan a lényegesen haloványabb szürkés-fehér aljszőr.

 

   

 

 

A fekete macska szerencsétlenséget hoz?

Csak a babonák és a hiedelmek miatt félünk tőle?

Mostanában már születik egy-egy tenyészetben néhány szép fekete cica, de tenyésztésben nem sokan tartanak, pedig nincs is annál szebb, ha egy fényes szőrű koromfekete cica rád néz a rikító sárga szemeivel.

No comment.

 

 

 

Bi- és Tricolor macskák

Bi- és tricolor a fehér és más egy-, vagy kettő színkombinációját jelenti. A bicolor cicáknak több típusát különböztetjük meg a fehér és színes foltok százalékos aránya alapján.

 

Csak néhány példa:

Klasszikus bicolor: 40% fehér és 60% másik szín. Harlequin: több a fehér, mint a másik szín, és tagoltabbak a színes foltok Van: fülek és a farok színes, a test többi része fehér Tuxedo: a mell és a láb végei fehérek, a test többi része színes

 

     
 Bicolor Harlequin  Van

 

Jelenleg hazánkban a kék-fehér és lila-fehér változat ismert, de elvétve található egy-egy tenyészetben ritka és különleges színű csokoládé-fehér, vörös-fehér, lila krém-fehér és kék-krém-fehér cica.

 

Tenyészetünk büszkesége a képen látható krém-fehér kandúr, aki színével szintén egyedülálló hazánkban.

 

 

 

Mintázatok:

 

 blotched  pettyes  makréla
     

 

 

Hogyan készüljünk kiscicánk érkezésére?

 

Azt nagyon sok helyen el lehet olvasni és nyilván aki cicát vesz tudja is, hogy kell tálka ételnek, víznek, alomtálca, játékok, kiskosár a pihenéshez, cicabútor stb.

Azzal azonban kevés helyen találkozni, hogy bizony a cicák előszeretettel ugrálnak és hintáznak a függönyökön, így amíg ez a bohókás gyermekkor tart ajánlott olyan függönyöket feltenni, amit nem sajnálunk.

Tovább...

Bútoraink védelme érdekében kaparófákat is érdemes beszerezni, ezekből többféle modell is létezik.

Virágföld. Nagyobb cserepekben szeretnek hűsölni, kotorászni és persze a föld golyócskákkal igen jól lehet játszani, pofozgatni, amíg atomjaira hullik szét. Ekkor aztán jöhet a takarítás és a föld pótlása.

A mérgező növényekkel nagyon vigyázzunk, inkább távolítsuk el a cica környezetéből.

Jó játék még a szőnyeg szélének megkezdése és lefejtése. Vigyázzunk azonban, nehogy lenyelje a darabokat, fulladásveszélyt és emésztési problémákat okozhat.

Soha ne adjunk sertéshúst és fűszeres házikosztot cicánknak. Inkább főzzünk meg és csontozzunk ki egy csirkeszárnyat. Imádni fogja!

Joghurttal, kefirrel, sajttal is kényeztethetjük kedvencünket, de ne túlzott mennyiségben (hasmenés).

Igazán jó csemege a saját levében lévő tonhalfilé konzerv.

Remélem sikerült némi betekintést nyújtani mindenkinek a cicatenyésztés és tartás világába.

A legfontosabb A TENYÉSZTŐ NEM A PÉNZÉRT TENYÉSZT, nem ebből él.

 

 

Miért ennyi?

 

Ezt a kérdést sokan felteszik egy kiscica árának hallatán. Nekik ajánlom az alábbi kis olvasmányt!

Ha valaki belefog a tenyésztésbe, először is körültekintően ki kell választani a tenyésztésre legalkalmasabb nőstényt és kandúrt. Jelenleg egy minőségi, jó ősökkel rendelkező, jó tenyészetből származó tenyészcica ára kb. 200.000 Ft. Ennél van olcsóbb de drágább is. Külföldről átlagban 1000 Euróért tudunk cicát beszerezni, tehát egy nőstény és egy kandúr esetén ez már 400.000 Ft.

Tovább...

13 hetes korától 1 éves koráig, amíg nem fogható tenyésztésbe, a cica élelmezésére havi 2 kg száraztápot lehet számolni átlagban, ami 9 hónap alatt 18 kg/ cica. Egy szuperprémium minőségű száraztáp kg-onkénti ára kb. 1500 Ft. 2 cicánkra 36 x 1500= 54.000 Ft. Ezenfelül napi egy-két 100 gr-os, minőségi (amiben hús van és nem állati melléktermék!) alutasakos eledelt számolva cicánként, 300 Ft/darab áron, 2 cicánkra 1 éves korukig 162.000 ft. (2x300x270 nap).

Oltások: cicánk 2 kombinált alapoltással és 3 x féreghajtással érkezett hozzánk. Ezenfelül ajánlott leukózis , FIP és veszettség ellen oltani. Ha külföldre szeretnénk járni kiállításra, akkor az utóbbi kötelező. Egy oltás átlagban 3000 Ft (állatorvos függő) Tegyük fel, hogy csak a veszettség elleni oltást kérjük, ez 2 cicánkra 6000 Ft lesz.

Szűrések: tenyészállatokat illő tesztelni különféle betegségekre.(Egyes macska klubok e nélkül nem is fogadják a cicákat!) A négy alap vizsgálat: FIP, FIV, FELV, PKD. Ennek darabja 5000 Ft. (Nem gyorsteszt vérből, hanem genetikai). Ez 2 cicánkra újabb 40.000 Ft

Alom: többféle lehetőség közül választhatunk: szilikon, papír, bentonit alapú, csomósodó vagy „gazdaságos”. Legegyszerűbben a szilikonnal tudunk számolni: 1 zacskó 1 cica 1 hónap (ez van a zacskón, de nem mindig igaz). Egy 3.8 l-es szilikon alom ára kb.1500 ft.9 hónapra a 2 cica 18 zacskóval használ el, ez 27.000 Ft. Persze szükségünk lesz egy alomtálcára is, ajánlott a fedeles kivitel, a szagok benntartása érdekében. Ez kb.5500 Ft. (későbbiekben többre is szükségünk lesz).

Nos, megvettük a cicáinkat, kaptak enni, megvannak az oltások, le vannak tesztelve.

Jöjjenek az apróságok:

-önetető, hogy ne kelljen naponta töltögetni a tányérkát : 2000 Ft

-itató : 2000 Ft

-karomvágó: 500 Ft

-furminátor, vedléskor igen jó szolgálatot tesz: 8000 Ft

-cicabútor, elég széles a skála árak tekintetében, mi számoljunk egy olcsóbbal: 15.000 Ft

Azért, hogy cicáinkat felkészítsük a gyermekáldásra, ajánlott némi kondíciójavító és immunerősítő pótlása, hogy szép és egészséges utódok szülessenek, és persze, hogy a mama sokáig tudja szoptatni őket a saját egészségének megőrzése mellett is. 2500 Ft-tól már kaphatók ilyen szirupok és paszták. 1 cicának havi 1 tubussal számoljunk, amit a fogantatástól a kicsik elköltözéséig folyamatosan adagolhatunk (előtte és utána is adható!!!) Nos ez egy nősténynek 5.5-6 hónapot jelent, ami 15.000 ft.

Kiállítások: tegyük fel, hogy szeretnénk megszerezni egy champion (bajnok) címet mindkét cicánkkal. 9 hónapos korukig csak CACP és CACJ minősítésért indulhatunk, majd jöhet a champion cím. 2 cicánk nevezési költsége 2 napra hagyományos bírálati rendszerben 11.000 Ft,

TICA rendszerben 26.000 Ft.

Számoljunk az egyszerűbb hagyományos rendszerű kiállítással, tehát 1 CACP, 1 CACJ és 3 CAC minősítés megszerzéséhez legalább 4x 2 napra kell mennünk, ami 44.000Ft. A kiállításra persze el is kell jutni valahogy. 50 km-es távolságot számolva 2 napra ez kb.10.000 Ft.

Kiállítási felszerelés:

 -2 szállító box: min. 4000 Ft/ db   8000 Ft
 -ketrecdíszítő szett: min. 8000 Ft/ gar. 16.000 Ft
 -etető- és itató tálak 2 cicának,2 alomtálca   4000 Ft
 -cicajáték, fekvőpárna 2-2 db   6000 Ft
 Ezek összesen: 78.000 Ft

 

Eljutottunk hát az egyéves korig, készen állnak a családalapításra. Nézzük hol tartunk eddig:

cicák: 400.000 Ft
eledel: száraz 54.000 Ft
alutasakos: 162.000 Ft
szűrések: 40.000 Ft
alom: 27.000 Ft +5500 Ft
táplálék-kiegészítők: 30.000 Ft
apróságok : 27.500 Ft
kiállítások : 78.000 Ft

 

 

Összesítve: cicáink 1 éves koráig 836.000 Ft-ot adtunk ki!!!

 

 

Felkészültünk az első alom megszületésére. Egy nőstény átlag 4-5 cicát hoz a világra, persze előfordul ennél kevesebb és több is, de ez egy ideálisnak mondható létszám.

Született 5 cicánk. Az első 4-5 héten kizárólag anyatejen élnek, de ha kell hozzápótolhatunk tejpótlóval.300 gr kb. 5000 Ft. Ebből 2 dobozzal már 10.000 Ft.

Az 5. héten már elkezdhetjük a hozzátáplálást konzerv eledellel, beáztatott szárazeledellel majd száraztáppal. 13 hétig a mi felelősségünk a cica minőségi ellátása, hogy megfelelő immunrendszerrel vágjon neki a nagybetűs Életnek.

1 kiscica ez idő alatt kb. 2 kg száraztápot és kb.5 doboz (400 gr-500 Ft) konzervet eszik meg. 3000 Ft + 2500 Ft.

5 kiscicánk ellátása tehát 13 hetes koráig 37.500 Ft.

Féreghajtást: 3x , oltást: 2x kell kapniuk. Féreghajtó paszta 1 tubus kb.1800 Ft, ez elég az 5 cicának.Oltás darabja 3000 Ft. Ez összesen:30.000 Ft.

Alom: 13 hétig kb. 3x 3.8 l 4500 Ft

almostálca: 5500 Ft

Törzskönyvezés: ehhez be kell lépnünk egy macska klubba,ahol az éves tagdíj 2500 és 10.000 Ft között.(számoljunk a legolcsóbbal). Kennelnév regisztráció 20.000 Ft, törzskönyv 1200 és 5000 Ft között (klubbtól fuggően) kiscicáinknak 6000 Ft lesz.

13 hetes koráig az 5 kiscica 95.300 ft (etetés,alom,oltások, tk.).1 kiscica így 19.060 Ft ba kerül.

 

Összesített költségünk pedig 931.300 Ft!!!!

 

Ezek alapján egy kiscicát legalább 186.260 Ft –ért kellene eladni, hogy költségeink megtérüljenek.

Összköltségeinkbe még nem számoltunk bele egy esetleges állatorvosi kezelést, komplikált ellésnél császármetszést,vagy egy-egy külföldi kiállítást (aminek a költsége jóval több mint a hazaié), honlapkészítést és a munkát, amit cicáink ellátásával töltünk valamint a szülök egyéves kora utáni etetési költségét.

Egy nőstényt 6-7 éves koráig tarthatuk tenyésztésben, évi 1 alommal (max.2 évente 3 alom). Vannak akik úgy gondolják, évente több almot is hoznak egy anyától, de akkor hogy van ideje regenerálódni annak a nősténynek, hiszen 1 évből 5.5-6 hónapot vesz igénybe a vemhesség és a nevelés ideje. 6-7 éves kor után ivartalanítjuk a cicát, és élete végéig biztosítjuk a jólétét, ami akár 15-17 éves koráig tarthat. Így még 8-10 évig évente 109.500 Ft-ot konzervre , 36.000 Ft-ot száraztápra és 18.000 Ft-ot alomra el fogunk költeni , feltéve, ha közben az árak nem emelkednek!!!!

 

Még nem számoltuk az állatorvosi költségeket…

 

Egy szaporítónál egész más a helyzet.

8 hetesen, jó esetben 1 oltással, szocializálatlanul kiszórja törzskönyv nélkül a kicsiket, majd a következő ivarzásnál már fedezteti is be a nőstényt, tartási körülményekre nem figyelve.

Lehet így is, de ki szeretne ilyen helyről kiscicát, akinél talán súlyos pénzeket kell később állatorvosra költeni?

Felelősségteljes gazdi biztos nem!

Gondolja át minden leendő cicatulajdonos, miért is kerül ennyibe egy minőségi, egészséges tenyészetből vásárolt cica, és mit is kap ezért a pénzért.

Kívánjuk mindenkinek, hogy válasszon és döntsön felelősségteljesen, igényeinek megfelelően!

 

 

Néhány jó tanács: 

 

Soha ne vegyünk csupán kép alapján kiscicát! Mindig menjünk el, nézzük meg a tenyésztőnél a tartási körülményeket a kicsik és a szülők állapotát. Esetleg kérjük a szülők törzskönyvét. Előfordult, hogy törzskönyvvel árulták a kiscicákat, aztán kiderült, még a szülőknek sincs vagy ha van is akkor az üres, vagy tele van az "ISMERETLEN" bejegyzéssel!

Tovább...

Akármilyen nehéz is, ne hozzuk el 8 hetesen a kiscicát, hiszen nincs még felkészülve az önálló életre! Mivel egy tenyésztő 2 oltással adja a kiscicát, ez a 8 hétbe bele sem fér, hiszen akkor kapják az elsőt. Egy 8 hetes kiscica immunrendszere még nem alakult ki kellőképpen, az első oltással a szervezetébe juttatott oltóanyaggal legyengíthetjük és okozhatunk esetleges problémákat, ami állatorvosi kezelést igényel (láz, hasmenés stb).

Fontos, hogy mamája minél tovább szoptassa, mivel a megfelelő immunanyagok így kerülnek a szervezetébe. Féreghajtó is okozhat hasmenést, ami súlyos esetben kiszáradáshoz, és a cica elvesztéséhez vezethet, ezért fontos, hogy cicánk az alapimmunizálást - ami 2 oltás (8 és 12 hetesen) és 3x féreghajtás – még a tenyésztőnél megkapja. 13 hetes korra éri el azt az időt, mire kellőképpen szocializálódik, és teljes bizalommal van környezete iránt.

 

Soha ne vegyünk törzskönyv nélkül cicát!!!

 

Ha úgy gondoljuk nincs szükségünk törzskönyvre, menjünk el egy menhelyre, ahol rengeteg gazdikereső kiscica van. Törzskönyv nélkül egy fajtatisztának mondott cica is csak egy házimacska, mert nem tudjuk igazolni az ő származását és azt, hogy az adott fajtához tartozik. A törzskönyv az ő születési anyakönyvi kivonata. A cica nem a törzskönyv miatt kerül annyiba amennyibe, hiszen ez csak 1200 és 5000 Ft közti összeget tesz ki.

Hobby cicánál a vevő a törzskönyvet ivartalanítás után kapja kézhez, de mielőtt kiscicánkat hazavisszük, győződjünk meg róla, valóban van-e törzskönyve! A tenyésztőnek az alom 12 hetes koráig le kell jelentenie a macskaklubnál a kiscicákat, így 5-6 hét múlva már meg is van a törzskönyv. Ne fogadjunk el semmilyen kifogást, ha nem tudják megmutatni! Sajnos hallani olyan rossz példákat, hogy az adott alom felének kikérik a törzskönyvét, másik felének pedig nem. Hogyan lett lejelentve az ilyen alom? 6 cica helyett csak 3 született? Hogyan követi nyomon az ilyen „tenyésztő” a saját szaporulatát és munkáját? Ezek bizony nem becsületes dolgok, és inkább szaporításra vallanak.

Csak szerződéssel vegyünk cicát!!! Ezzel biztosítjuk magunkat, ha bármi probléma (egészségi) van a cicával, felelősségre tudjuk vonni a tenyésztőt. Ő viszont ezzel is igazolja és garantálja a felelősségteljes tenyésztést és a tőle kikerülő cicák egészségét. Alaposan olvassuk el a szerződést, ha valamit nem értünk, kérdezzünk!

 

 

A fajtáról

Brit rövidszőrű (British Shorthair) 

 

A brit rövidszőrű macska Nagy-Britanniából, a XIX. század végéről származtatik. Ezt a fajtát a brit házimacskából tenyésztették ki, amely már akkor rendelkezett a jellegzetes kerek fejformával és tömzsi testalkattal. Olykor perzsákkal is keresztezték, hogy minél hamarabb elérjék a még tömörebb testalkatot, a vastagabb és lágyabb szőrzetet, emellett új színek is megjelentek ezáltal a fajtában.

Tovább...

A brit tenyésztők célja elsősorban az volt, hogy megtartsák az eredetileg is robosztus test alkatot, és az alapvető külső jellegzetességeket, viszont kitűnjön az egységes megjelenésével és gyönyörű színeivel.

A már említett külső jegyek mellett a brit rövid szőrű jellegzetessége még az izmos testfelépítés, széles mellkas, erős, egyenes hát, a vastag, végén lekerekített farok, rövid és egyenes orrvonal, rövid lábai pedig még alacsonyabb hatást érnek el. A jellegzetesen gömbölyű fejformához széles koponya is jár, nagy, kerek szemei távol helyezkednek el, kicsi, kerek végű fülei pedig távol ülnek egymástól. Rövid és rendkívül sűrű a szőrzete, de selymes tapintású, ami valószínűleg a perzsákkal való keresztezésből öröklődött át. A fajtára jellemző még, hogy az egyszínű egyedeknek narancsszínű szemmel kell rendelkezniük. A brit macska egyike azon fajtáknak, amit a színskála szinte minden színében tenyésztenek, de a legnépszerűbbek még mindig az egyszínűek, az azokból is a kékek.

A brit rövid szőrű macskák kiegyensúlyozottak, békés természetűek. Barátságosak, jó alkalmazkodóképességgel rendelkezik, és mivel könnyen összebarátkozik a többi háziállattal, így a gazdinak abban az esetben sem kell aggódnia az esetleges konfliktushelyzetek miatt, ha új kedvencet szeretne a családba. Nagyon emberszerető de nem tartozik azok közé a macskák közé, akik lépten-nyomon a gazdájuk sarkában vannak, ők kevesebb figyelemmel is beérik, de ők is ugyanúgy igénylik a szeretetet, a simogatást, amit nem szabad tőlük megvonni, még akkor sem, ha nem követeli ki minden pillanatban.

Mivel nem nagy a mozgásigényük, így hajlamosak a hízásra, ezért nem árt odafigyelni az étrendjükre. 1-2 éves koruk után aktivitásuk lecsökken, így ez a fajta azoknak ajánlott, akik leginkább egy nyugodt természetű kedvencre vágynak.

Testfelépítés: közepestől a nagy testméretűig, izmos és zömök. A mellkas és a vállak szélesek és masszívak. A nyak rövid és erős. A lábak rövidek és robusztusak, a kerek mancsok vastagok. A farok közepes hosszúságú, vastag, vége lekerekített.

Fej: kerek, masszív, széles koponya, erős áll. Az orr rövid, széles és egyenes, a profil ívelt, nincs rajta stop. Az arc telt és duci. A nagy, kerek bajusztő a rövid orrot elhatároltan körvonalazza.

Fülek: közepes méretűek, széles alapúak, végük enyhén lekerekített, egymástól távol helyezkednek el.

Szemek: nagyok és kerekek, egymástól távol helyezkednek el, színük összhangban van a bunda színével.

Szőrzet: rövid és nagyon dús, nem testhez simuló. A bőséges aljszőrzet miatt eláll a testtől, bársonyos plüss hatást keltve; a szőrminőség "ropogós" és nem gyapjas.

Színváltozatok: minden szín megengedett.

Hibák: a stop az orron súlyos hiba.

 

 

Betegségek

 

Néhány szóban bemutatnánk a legismertebb cicabetegségeket.

FIP- a rettegett betegség

Ma Magyarországon igen elterjedt és leginkább felfújt betegség. Sok helyről hallani, hogy a megvásárolt cica pár hónap múlva ebben a betegségben elpusztult.

Nos íme néhány hasznos információ a tisztánlátás kedvéért!

Tovább...

FIP -- a macskák Felin Infectious Peritonitis vírusa, mely a köznyelvben a macskák fertőző hashártyagyulladását okozó vírust jelenti.

FCoV -- Feline Corona Vírus FEC vírus -- Felin Enteric Corona vírus

Utóbbi kettő a macskák enyhe emésztőszervi és / vagy felső légúti megbetegedését okozó vírus.

A FIP és a FCoV - FEC ugyanabba a vírus családba tartoznak. Az arra hajlamos macskákban mutálódik az enterális koronavírus és ebből lesz a FIP.

Védekezni a koronavírus ellen szinte lehetetlen.Akár cipőtalpon is bevihetjük,hermetikus kalitkába zárni pedig nem lehet a cicát.Ezért fontos a megfelelő higiénia a cica körül. Mivel testnedvekkel ill. ürülékkel fertőz, gyakran ajánlott a macska WC tisztítása és fertőtlenítése.

Ma nincs az orvostudomány birtokában olyan tesztelési lehetőség,mely egyértelműen bizonyítani tudja a FIP jelenlétét. A mai tesztek csak a koronavírus jelenlétét tudják kimutatni, illetve azt,hogy a macska szervezete találkozott a vírussal és ellenanyagot termel. Egy oltott macska tesztje szintén pozitív eredményt mutat, mivel legyengített vírus lett a szervezetébe juttatva, amire ő reagálva ellenanyagot termel. ETTŐL A MACSKA MÉG NEM FIP-ES!!!!!

A corona vírus igen sok betegség okozója, ebből csupán egy a FIP. Amennyiben cicánk pozitív coronateszt eredményt (helytelenül FIP- teszt ) kap, érdemes elvégeztetni egy titer értékes labor vizsgálatot, mely kimutatja az esetleges fertőzöttség mértékét, illetve hogy cicánk üríti is a vírust vagy csak ellenanyagot termel.

Sajnos mostanában sokszor hallani és olvasni különböző fórumokon hogy akár tenyésztőtől vásárolt cica is 4-5 hónaposan elpusztul a fertőzés által. Ez a betegség az egy év alatti fiatal állatokat veszélyezteti leginkább és a fertőzöttségtől számított 2 héten belül el is viszi. Így az ilyen korú állatokról már nem mondható egyértelműen, hogy a tenyésztőtől hozta a fertőzést. Erre garanciát vállalni nem lehet, hiszen a tenyésztő nem láthatja minden percét az eladott cicának,nem tudja ellenőrizni a higiéniáját. Akár egy állatorvosnál tett látogatás, egy kinti kutyussal való találkozás, egy piszkos cipőtalp, egy látogató, aki előtte más kutyát cicát simogatott, a corona vírus megelőzhetetlen!!!!

Ime néhány hasznos link,melyeket nagyon ajánlunk mindenki figyelmébe:

http://www.allatvedo.atw.hu/egeszseg/fip.htm

http://macska.mancsok.hu/betegsegek/fip.htm

Kívánok mindenkinek dorombolásban gazdag mindennapokat!